Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kasten-op-maat.nl Advies & inspiratie over kasten en meubels op maat.
Vergelijk meer dan 300+ gespecialiseerde schrijnwerkers online!
header image
Kasten-op-maat.nl

Zandstralen meubels

Zandstralen is een handige manier om houten meubels, trappen, balken of ander houtwerk een perfecte make-over te geven. Alle oude lagen verf en lak worden verwijderd, wat een prima basis vormt voor de verdere afwerking. Daarbij zijn eindeloos veel variaties mogelijk. Zo zien waardevolle, maar verouderde meubels er weer als nieuw uit. Info over de werkwijze en prijzen vind je hier.

 

www.kasten-op-maat.be Wat is zandstralen?

Zandstralen is eigenlijk een moderne en efficiënte manier van schuren. Wat gebeurt precies bij het zandstralen van meubels? Wel, een straalmiddel zoals zand of keramische parels wordt onder hoge druk tegen het oppervlak geblazen.

Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een compressor. De procedure schuurt het meubelstuk helemaal schoon en oude afwerkingslagen zoals beits, verf, vernis of lak worden verwijderd. Ook alle hoeken, gaatjes en scheuren worden schoon gestraald waardoor een mooi egaal oppervlak ontstaat.

Het oorspronkelijke blanke hout komt zo terug tevoorschijn en het hout krijgt zijn natuurlijke uitstraling terug. Het grote voordeel van zandstralen is dat het zand ook in alle hoekjes en gaatjes komt, waardoor meubels met ornamenten, krullen of bloemen geen enkel probleem vormen. Met gewoon schuren zijn dat soort plekken een stuk lastiger te bereiken.

Meubels laten zandstralen is trouwens niet de enige mogelijkheid. Ook balken, trappen, deuren, keukenkastjes, lambriseringen, … kan je via zandstralen een make-over geven. Info over het zandstralen van trappen vind je op trappenhuis.nl.

 

Na het zandstralen

Na het zandstralen, wanneer het meubelstuk helemaal schoon is, volgt het naschuren. Meestal kan dat machinaal gebeuren. Wordt het meubelstuk licht nageschuurd, dan levert dat een mat effect op. Liever een glad effect? In dat geval moet er beter geschuurd worden en gebruikt men fijner schuurpapier.

Indien je dat wenst kan je ook een nabehandeling laten uitvoeren. Daarbij heb je een zeer grote keuze. Meestal kiest men voor een kleurloze vernis of een natuurlijke olie. Ook Monocoat is populair omdat het verkrijgbaar is in veel kleuren. Het is bovendien sterk. Met 1 laag Monocoat sla je 3 vliegen in 1 klap want het functioneert als kleurlaag, beschermingslaag én afwerkingslaag!

 

meubels zandstralen professional

 

Meubels zandstralen: Prijs

De prijzen voor het zandstralen van meubels is afhankelijk van het formaat van het meubel en de hardnekkigheid van de te verwijderen lagen. Meubels zandstralen hoeft niet duur te zijn. Gemiddeld schommelt de prijs tussen de €30 en €40 per vierkante meter. Veelal is het een goedkoper alternatief dan wanneer je nieuwe meubels koopt.

Benieuwd naar een exacte prijs op maat? ✓ Vraag vrijblijvend een offerte aan via de offertepagina

Tip: Zandstralen is niet eenvoudig. De kunst bestaat erin om tot een natuurlijk en gelijkmatig resultaat te komen zonder plekken en reliëfvorming. Het straalmiddel, de afstand tot het oppervlak en de straaldruk hebben daarbij een grote invloed op het eindresultaat. Een goede kennis van hout en het zandstralen zelf is dus aangeraden. Je doet er daarom goed aan een vakman in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen.

 

Geschikte houtsoorten

Bij houtsoorten wordt een onderscheid gemaakt tussen hardhout en zachthout. Hardhout wordt gebruikt als benaming voor het hout van loofbomen zoals eik of beuk. Zachthout is de benaming voor hout van naaldbomen zoals grenen. Hoe harder de houtsoort, hoe geschikter het is om te zandstralen.

Wat met oude meubels? Meubels laten zandstralen die al wat ouder zijn vormt geen probleem mits de houtsoort voldoende hard is. Interessant, want het pimpen van oude meubels is tegenwoordig populair omdat lichtere houtkleuren opnieuw in zijn. Zandstralen is dan ook de ideale manier om je donkere meubels een paar tinten lichter te maken.

Nieuw hout zandstralen is natuurlijk ook mogelijk. Dat gebeurt vooral om het hout van een bepaalde structuur te voorzien. Afhankelijk van de houtsoort, de druk en hoeveelheid straalmiddel kan die structuur erg variëren.

 

Ook metaal kan gezandstraald worden

Je wist het misschien niet, maar metaal zandstralen behoort ook tot de mogelijkheden. Op die manier kan een roest- of oxidatielaag verwijderd worden of de ondergrond verbeterd worden.

De straaltechniek beperkt zich trouwens niet tot het bewerken van hout of metaal. Stralen kan ook toegepast worden bij het reinigen van gevels of voor het verbeteren van de ondergrond voor een hechtingslaag bij beton. Natuurlijk gebeuren deze stralingstechnieken wel op een andere manier dan bij het zandstralen van meubels.

 

Offertes voor zandstralen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen